Veelgestelde vragen

 

Is osteopathie gevaarlijk?

Neen, jaarlijks worden er duizenden patiënten behandeld en volgens de statistieken behoort de osteopathie tot één van de veiligste methoden binnen de gezondheidssector. 
De osteopaten zijn opgeleid om afwijkingen en ziekte ter herkennen en indien nodig wordt er doorverwezen naar uw arts. Veiligheid voorop! 
Het kan zijn dat een bepaalde behandeltechniek voor u niet geschikt is maar door de ruime keuze waarover de osteopaat beschikt is er altijd een veilige behandeling mogelijk.

Wat is kraken en moet er altijd gekraakt worden?

Onder kraken verstaat men “manipulatie van het gewricht”. Het geluid ontstaat door het drukverschil als er bij manipulatie meer ruimte ontstaat tussen de gewrichtsoppervlakken. Men kan het vergelijken met de plop van een champagnekurk. 
Manipulatie (kraken) wordt enkel uitgevoerd als het volledig veilig is. In veel gevallen is het niet nodig om te manipuleren en op vraag van de patiënt kan er ook met zachte technieken gewerkt worden.

Is een doorverwijzing van de arts nodig?

Er is geen doorverwijzing van de arts nodig. Uiteraard werken wij wel nauw samen met artsen, het gaat tenslotte om uw gezondheid.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen wordt bepaald door de ernst van de klachten. 
Voor recente letsels zijn 2 tot 3 behandelingen voldoende. 
Klachten die al langer bestaan hebben ook meer tijd nodig om te genezen. Samen met u wordt er dan een tijdsplan opgesteld voor de vervolgbehandelingen. De tijd tussen 2 behandelingen varieert van 1 tot 3 of 4 weken. Het lichaam heeft tijd nodig om te genezen!

Is osteopathie preventief?

Net zoals bij het onderhoud van u wagen is een halfjaarlijkse of jaarlijkse controle aan te raden.

Wat is het verschil met andere geneeswijzen?

Osteopathie onderscheidt zich van andere geneeswijzen door zijn totaliteit van behandelen en zijn variëteit aan technieken. 
Osteopaten werken volgens het principe; vind de oorzaak en behandel haar met een aangepaste methode of stuur de patiënt in de juiste richting. De gezondheid van de mens staat voorop.

Is osteopathie geschikt voor baby's en kinderen?

Bij baby’s wordt enkel heel zacht en heel veilig gewerkt. 
In de pers zijn er kwalijke geruchten verschenen over ongevallen bij de behandeling. Dit wordt momenteel ernstig onderzocht door de beroepsverenigingen en het blijkt dat er geen osteopaten bij betrokken zijn.

Paramedisch centrum Breda zuid

Osteopathie Tiepermann

Wouwbaan 216
4703 TA Roosendaal

Alle verdere informatie vind je op de site van Mijn Osteopaat